Met een houtkachel haal je warmte en gezelligheid in huis. Als je zo’n nieuwe warmtebron wil aanschaffen zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Ga jij bijvoorbeeld voor een vrijstaande houtkachel of toch voor een inbouwhaard? Met deze vijf tips kies jij de geschikte kachel voor jouw ruimte.

verschillende soorten houtkachel

Verschillende soorten houtkachels

Er zijn veel verschillende soorten houtkachels te koop. Zo heb je bijvoorbeeld de keuze uit een open haard of een gesloten kachel. Daarnaast kun je kiezen of je voor een vrijstaande kachel of toch liever voor een ingebouwd exemplaar gaat. Welke je ook kiest, ze geven allemaal een eigen sfeer aan de ruimte.

Het kwaliteitslabel

Als je een houtkachel koopt moet deze een CE-markering hebben. Dit is verplicht in de EU. Je wil straks natuurlijk wel veilig stoken. De markering garandeert dat de kachel voldoet aan de veiligheidseisen en een minimaal rendement heeft. Dat is niet alleen prettig voor jou, maar ook voor je buren.

Welke ruimte moet de kachel verwarmen?

Voordat je overgaat tot de aanschaf van een kachel is het belangrijk om na te denken over de ruimte die je wil verwarmen. Hoe groot is deze ruimte? De haard moet niet te groot, maar natuurlijk ook niet te klein zijn. Ga daarom op onderzoek uit naar het juiste formaat en laat je goed adviseren door de verkoper. 

Houtkachel kopen met een hoog rendement

Milieucentraal zette ook een aantal tips voor je op een rij. Een daarvan is de keuze voor een kachel met een hoog rendement. Bij zo’n kachel gaat er minder warmte verloren. Sommige kachels hebben een rendementslabel. Daar vind je bijvoorbeeld ook de hoeveelheid uitstoot van koolmonoxide.

Denk ook aan de omgeving

Je weet nu waar je rekening mee moet houden als je een houtkachel gaat kopen. Maar heb je ook rekening gehouden met je buurt als je jouw kachel eenmaal hebt? Een houtkachel kan namelijk ook voor overlast zorgen. Check daarom regelmatig even de Stookwijzer. Je ziet dan of het verantwoord is om onder de huidige weersomstandigheden te stoken. Zo houd je je buren te vriend.

Weet jij inmiddels welke kachel geschikt is voor jouw ruimte en wil je direct een houtkachel kopen? Bekijk dan eens het assortiment van Kuijt Kachels & Haarden of bezoek de showroom in Katwijk. Dit bedrijf is gespecialiseerd in houtkachels en adviseert je graag.