Een bouwlaser is kortgezegd een instrument dat jou met behulp van laserstralen waterpassen lijnen toont, zodat jij bijvoorbeeld een plank waterpas kunt ophangen aan de muur. Het gaat wel iets verder dan dat. Want voor enkel het ophangen van een plank kun je ook een simpele waterpas gebruiken. Ga je grotere bouwprojecten aan, dan is een bouwlaser kopen voor jou zeker het overwegen waard.

Wat is een bouwlaser

Een bouwlaser is een robuust apparaat dat op de grond geplaatst wordt. Wanneer je het apparaat aan zet meet het apparaat alles uit zijn omgeving op. Je krijgt er een zendertje bij om bepaalde meetpunten vast te kunnen leggen. Lijnen en vlakken worden waterpas getoond met behulp van laserstralen. Deze kunnen rood en groen zijn. Er worden vandaag de dag steeds meer bouwlasers ontwikkeld met een groene laser, dit omdat een groene laserstraal beter waarneembaar is met het blote oog.

bouwlasers in werking

Wanneer gebruik je een bouwlaser

Een bouwlaser komt tot zijn recht als je toch met relatief grote bouwprojecten bezig bent. Het bouwen van een huis, het plaatsen van een schutting, et cetera. Een bouwlaser is hier in een handig hulp middel, omdat de grond waar de bouwlaser geplaatst wordt zeer zelden 100% waterpas is. De bouwlaser houdt hier rekening mee, neemt dit mee in zijn waterpas berekening en zal vervolgens alsnog waterpassen laserstralen uitstralen. Het handige hiervan is dat je het om deze reden gemakkelijk buiten kunt gebruiken. De bouwlasers zijn er op gemaakt dat het prima tegen wat regen kan. Dus je hoeft je bouwplannen niet uit te stellen als er de komende dagen regen is voorspeld.

Welke soorten bouwlasers zijn er

Over het algemeen zijn er drie verschillende bouwlasers. Een rotatiebouwlaser, een afbouwlaser en een afschotlaser. Allemaal dienen ze ervoor om waterpas te werken, alleen werken ze iets anders. Een rotatiebouwlaser werkt met een roterende kop dat continue laserstralen uitzendt. Hierdoor ontstaat er horizontaal een soort vlak, een soort laser plafond, en kan dus goed gebruikt worden voor het maken van ondergronden en hoogtebepaling. De afbouwlaser is een bouwlaser dat voornamelijk binnen gebruikt wordt. Deze soort kan zowel horizontaal als verticaal een laserstraal uitzenden en de straal die wordt uitgezonden is zichtbaar voor het menselijk oog. Dan hebben we nog de afschotlaser. Deze staat vooral bekend om zijn precisie bij het opmeten van zijn omgeving en kan enorm goed op hellingen gebruikt worden, omdat deze daar exact rekening mee weet te houden.

een bouwlaser in de bouw


Maar niet alleen in de werking of in het gebruik zitten verschillen. Er zitten namelijk ook verschillen in het bereik en de nauwkeurigheid van de bouwlaser. Of zijn energie halen uit batterijen of een accu. En wil jij een glashuis ter bescherming van de rotorkop. Al deze componenten hebben invloed op het prijskaartje uiteraard.

Een bouwlaser kopen

Als je hebt besloten om een bouwlaser aan te schaffen is het goed dat je je eerst verdiept in het bouwproject waar jij het voor in wil zetten. Zoals hier boven staat omschreven kunnen bouwlasers onderverdeeld worden en daarmee ingezet worden voor verschillende situaties. Aangezien er best een flink prijskaartje aan een bouwlaser kan hangen, wat het wel echt waard is, kun je maar beter de juiste keuze maken.

Afhankelijk van jouw bouwproject zul je moeten kijken naar hoe nauwkeurig jouw bouwlaser moet worden, ga je hem voornamelijk binnen of buiten gebruiken, wil je er een met batterijen, of juist met accu, en wil je dat het beschermd wordt met een glashuis voor het geval het gaat regenen en jij de rotorkop (daar waar de laserstralen uitkomen), wilt beschermen. Ook dien je bij jezelf af te vragen hoe groot het bereik moet zijn van de bouwlaser.

Gebruik jij hem vooral binnen, dan zou het kunnen zijn dat jouw bereik minder groot hoeft te zijn dan wanneer jij buiten ermee aan de slag gaat. Omdat er zoveel opties zijn is het logisch dat je misschien niet weet wat voor jou de beste optie is. Op dit moment kun je altijd om hulp vragen bij de organisatie waar jij je bouwlaser wilt kopen. Zij kunnen je helpen om de juiste keuze te maken. Zelfs is er nog de mogelijkheid om les te krijgen in het gebruik van een bouwlaser. Op deze manier leer jij alle fijne kneepjes van de bouwlasers en leer je alle mogelijke opties.