De klepafsluiter of balgafsluiter is in ons land de afsluiter die het meest gebruikt wordt voor heet water, stoom, thermische olie en applicaties met schone vloeistoffen en gassen. Er wordt gebruik gemaakt van klepafsluiters in verschillende industrieën en sectoren – van maritiem tot utiliteit -, waar ze worden toegepast als open/dicht- of als regelafsluiter. Er zijn heel wat soorten klepafsluiters verkrijgbaar, van verschillende materialen, in meerdere maten en met een variatie aan toepassingsmogelijkheden. Laten we alles eens op een rijtje zetten: hoe werkt een klepafsluiter eigenlijk en waar wordt het ding voor gebruikt?

Kenmerken en eigenschappen

Een klepafsluiter opent en sluit geleidelijk, waardoor de mediumstroom goed te regelen is. Dit is een van de belangrijkste kenmerken van de afsluiter, want dat maakt het nou juist zo breed toepasbaar. Een ander voordeel is dat een klepafsluiter werkt. De techniek en werking is bewezen en daarom wordt er ook zoveel gebruik van gemaakt. Daarbij is de bediening heel eenvoudig en kun je de regeling van een klepafsluiter ook automatiseren door middel van een pneumatische, elektrische of hydraulische aandrijving. Het is dan ook niet gek dat er in verschillende industrieën zo veelvuldig gebruik wordt gemaakt van klepafsluiters.

Hoe werkt een klepafsluiter?

Maar hoe werkt dat dan? Dat zullen we je uitleggen. Onder het bovenste gedeelte (het kopstuk) van een klepafsluiter zit een afsluiterhuis en daarin zit een opening. Hierop wordt door gebruik van een spindel een klep op en neer wordt bewogen. De afsluiter gaat zo dus open en dicht. Die open/dicht beweging kan handmatig worden uitgevoerd, maar dus ook automatisch, zoals eerder beschreven. Omdat de klep geleidelijk opent en ook gedeeltelijk kan worden geopend kan de mediumstroom worden begrensd en wordt de doorlaat niet meteen volledig vrijgegeven. Dit is de regelfunctie van de klepafsluiter en daar kan mee worden gevarieerd.

Verschillende soorten

Er zijn veel verschillende soorten klepafsluiters, die voor verschillende toepassingen kunnen worden ingezet. De belangrijkste maatstaven waar op gelet moet worden zijn het materiaal van de klepafsluiter, het type aansluiter, de doorlaat en druk, de temperatuur, de functie (open/dicht- of regelfunctie), de certificering en de ontwerp norm. Bij dat laatste onderscheiden we klepafsluiters volgens de Europese EN normen – voorheen de Duitse DIN normen – en de zogenaamde ASME uitvoering. Het werkingsprincipe van deze twee is hetzelfde, maar door het verschil in ontwerp zijn de afmetingen, werkdrukken en temperaturen anders.

klepafsluiter

Toepassingen in verschillende sectoren

Zoals gezegd worden klepafsluiters breed toegepast. We vinden ze dan ook terug in verschillende industriesectoren. Zo wordt er in de maritieme sector veelal gebruik gemaakt van bronzen klepafsluiters, die goed tegen de zoute omgeving kunnen. Deze wordt gebruikt in machinekamers, brandstofsystemen, koel- en verwarmingssystemen en ballastsystemen. In het overgrote deel van de olie-, gas- raffinage en (petro)chemische industrieën wordt meestal gebruik gemaakt van ASM uitvoeringen, maar ook wel van EN (DIN) installaties. De utiliteitssector daarentegen (cv- en koelinstallaties, kassenbouw, drinkwater, enzovoorts) stelt lichtere eisen met betrekking tot druk-, temperatuur- en mediumbestendigheid. Daardoor wordt er vaak gekozen voor een klepafsluiter met draadafsluiting.