Er gaat niets boven koken met zelfgekweekte kruiden uit de tuin. En het is makkelijker dan je denkt. Veel kruiden kunnen prima tegen het Nederlandse weer. Kruiden hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig. Ook als je een kleine ruimte hebt, of veel betegeling, kan je prima kruiden groeien in je eigen moestuin. Zet ze dan in bakken en potten. kruiden hebben echt niet veel ruimte nodig. Wel houden de meeste kruiden net als ons mensen van een zonnetje.

Het Nederlandse klimaat is prima voor de volgende kruiden: dille, koriander, basilicum, munt, bieslook, venkel, dragon, laurier, peterselie, rozemarijn, en salie. En nog veel meer. Je zult verbaasd zijn over de mogelijkheden voor jouw eigen moestuin.

Het hele jaar verse munt uit eigen tuin

De bekende groene munt is een fantastisch winterhard kruid dat gemakkelijk in de tuin kan worden gekweekt. Aan het einde van de zomer wordt je getrakteerd op lichtpaarse bloesem. De munt overleefd de winter, en zal jouw tuin dus jaar na jaar verfraaien. Door zijn krachtige karakter kan de munt soms invasief zijn. Het is aan te raden de plant in een aparte bak te groeien. 

  • Vochtige en vruchtbare grond;
  • Lekker veel zon;
  • Niet vatbaar voor vorstschade. 

Met zijn verfrissende en aangename muntsmaak wordt het kruid vaak gebruikt om salades en sauzen op smaak te brengen. De bladeren worden natuurlijk ook veel gebruikt om verse muntthee mee te maken. 

een eigen kruiden tuin beginnen

Verse koriander voor Aziatische gerechten

Deze kruid staat ook wel bekend als de Chinese peterselie. Het is een kruid waar niet iedereen van houdt. Maar als je het lekker vindt, is het een geurige aanwinst in je tuin. Koriander is een kortstondige eenjarige kruid. De plant wordt gekweekt uit zaden die tijdens het groeiseizoen met tussenpozen worden gezaaid. Zo heb je het hele daar koriander in de keuken. 

  • Vruchtbare grond;
  • Halfschaduw;
  • Eenjarig kruid.

Omdat de hele plant eetbaar is, is hij zeer populair in culinaire gerechten. Koriander wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken in curry´s bijvoorbeeld. De zaden en bladeren hebben verschillende smaken. De zaden hebben een meer citroenachtige smaak en kunnen worden vermalen en als specerij worden gebruikt. De bladeren zijn iets bitterder, worden vaak in stukjes gesneden en gebruikt als garnering. 

Bieslook heeft het snel naar zijn zin

Bieslook is een winterharde en super makkelijk kruid. Het is een prachtige aanvulling in iedere moestuin. Dit komt door de indrukwekkende paarse bloesem. Bieslook is onderhoudsarm. Plant ze gewoon in de grond, of in een pot, en plaats ze op een zonnige plek waar ze vier tot vijf uur zonlicht per dag kunnen opnemen.

  • Winterhard kruid;
  • Vijf uren zon per dag;
  • Groeit overal.

Omdat de hele bieslook plant eetbaar is, is deze kruid uiterst veelzijdig. Hun bloemen kunnen worden geplukt en gebruikt als garnering. De bol en sprietjes worden als kruid gebruikt. Met hun lichte uiensmaak wordt bieslook gebruikt in allerlei zomerse gerechten, van de klassieke aardappelsalade tot soepen en omeletten.