Warmte binnen de muren in huis houden, of juist de hitte tijdens de zomer van buitenaf buiten houden. Dat willen we allemaal, maar hoe bereikt u dat? Dit probleem lost u eenvoudig op door uw woning goed te isoleren. Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat 3 van de 4 woningen in Nederland niet goed geïsoleerd zijn. Een gemiste kans dus. Helemaal als u weet dat een goed geïsoleerd huis minder energie verbruikt waardoor uw energierekening ook daalt. Daarnaast wordt het woongemak vergroot en draagt u bij aan een beter milieu.

Folie als isolatiemateriaal

dampdoorlatende isolatiefolie

Bij de isolatie van een woning of kantoorgebouw denken mensen vaak direct aan isolatiemateriaal, zoals isolatieplaten of dekens. Echter wordt de isolatiefolie vaak vergeten. Het grootste voordeel van folie als isolatiemateriaal is de ruimtebesparing. Ondanks de compacte vorm hebben de producten een geweldige isolatiewaarde. Bovendien is de folie zeer eenvoudig aan te brengen en daarbij bespaart u dus energie.

Welk type isolatiefolie?

Om de meeste voordelen uit de isolatiefolie te halen is het belangrijk dat u de juiste soort folie kiest. Damp-open folie, dampdoorlatende folie, dampremmende folie en dampdichte folie zijn allemaal voorbeelden van soorten folie. Welke folie geschikt is voor u hangt af of u kiest voor vloerisolatie, dakisolatie of muurisolatie en aan welke zijde u de folie wilt plaatsen.

Dampdoorlatende folie

Dampdoorlatende folie wordt geplaatst aan één zijde van uw huis/kantoorgebouw: de buitenzijde of de koude zijde. De folie heeft twee functies, het doel is dat het vocht van buitenaf niet kan intrekken in de dak- of wandconstructie van uw gebouw. Denk hierbij aan regen of smeltende sneeuw. Tegelijk wordt het vocht van binnenuit wel naar buiten afgevoerd, zoals het vocht dat ontstaat tijdens het koken en douchen. Het isolatiemateriaal zorgt er dus voor dat de waterdamp slechts één richting op kan.

Damp-open folie versus dampdoorlatende folie

De dampdoorlatende folie wordt vaak gerelateerd aan damp-open folie, omdat beide soorten folies worden geplaatst aan de koude zijde van een woning of kantoorgebouw. Echter is er één belangrijk verschil tussen deze soorten folies. Het grootste verschil is de hoeveelheid waterdamp die de folies doorlaten. Een damp-open folie laat meer waterdamp door dan een dampdoorlatende folie.

Subsidie isolatie

Met subsidies van de overheid wordt het kopen van dampdoorlatende folie nog aantrekkelijker. Begin september heeft de overheid een pot voor isolatie geopend. Deze regeling moet mensen aanmoedigen om energiebesparende maatregelen te nemen en hun huizen beter te isoleren. Rijksoverheid stelt tot en met 2020 84 miljoen euro beschikbaar zodat u uw huis beter kunt isoleren.